vrijdag 30 augustus 2013

How to voor (beginnende) lenzendragers.

Sommigen hebben liever een bril, anderen hebben liever lenzen. Ik behoor tot de laatste groep. Dit komt doordat ik sporten met een bril heel erg irritant vind. Er hoefde ook maar iets te gebeuren of de bril stond scheef en ik was het zat om constant de bril schoon te maken. Voor de mensen die al lenzen hebben, zijn sommige dingen die ik ga noemen al bekend. Dat laat nog niet weg dat een opfrisser goed kan zijn voor je lenzenroutine. Hierbij spreek ik natuurlijk ook voor mijzelf. Voor de mensen die eraan denken om lenzen te nemen, komt hier een opsomming van dingen waar je aan moet denken als je lenzen neemt.

 Je maakt natuurlijk eerst een afspraak bij de opticien. Tijdens de afspraak wordt als eerste de sterkte van je ogen gemeten, zodat je lenzen die vervolgens goed kunnen corrigeren. Daarna krijg je van de opticien de keuze om harde of zachte lenzen te nemen. De keuze hangt van je situatie af . Op dat moment zat ik in de situatie dat ik een sport beoefen en daarom heb ik gekozen voor zachte lenzen. Deze gaan minder snel kapot, dan harde lenzen. De opticien kan je eventueel helpen bij je keuze door vragen te stellen over je situatie. Vervolgens bestelt de opticien je proeflenzen.

 Nadat je proeflenzen zijn binnengekomen, ga je bij je volgende afspraak het erin doen en eruit halen van de lenzen oefenen. Dit doe je samen met de opticien. Ook bespreekt de opticien met jou hoe je de lenzen moet schoonmaken en onderhouden.
Daarna krijg je de lenzen en vloeistof mee en moet je alles zelf oefenen. Ook moet je in deze periode de draagtijd opbouwen. Je begint bijvoorbeeld eerst met een draagtijd van 2 uren. Je verlengt het vervolgens naar 4 uren. Daarna worden het er 6 uren en ga zo maar door, tot je de lenzen een gehele dag kunt dragen. Zo kunnen je ogen wennen aan de lenzen. Deze periode duurt ongeveer een maand,
Na een periode van een maand ga je weer terug naar de opticien voor een controle en bespreken jullie hoe het afgelopen maand is gegaan. Dan wordt er ook beslist of jullie hiermee door willen gaan of dat jullie het dragen van lenzen willen stoppen. Als je ervoor kiest om door te gaan, dan worden er lenzen besteld voor een half jaar.

 Nu je de lenzen hebt, blijven er natuurlijk altijd aandachtspuntjes waar je aan moet denken:
  • Het erin doen en eruit halen van de lenzen moet je met schone handen doen. Dus even je handen wassen voor je de lenzen erin doet of eruit haalt. 
  • De lenzen kun je het beste bewaren in het bakje en desbetreffende vloeistof die je mee hebt gekregen van de opticien. Lenzen absoluut niet bewaren in water!
  • Het is belangrijk om je lenzen schoon te maken, nadat je ze hebt gedragen. Dit kun je als beste doen met lenzenvloeistof. Eventueel kun je ze ook weer schoonmaken voor je de lenzen in doet. Het is wat je zelf prettig vind. 
  • Bij maandlenzen is het belangrijk dat je ook om de maand je lenzen vervangt.
  • Vergeet niet je halfjaarse check up! Hierbij controleert de opticien niet alleen je sterkte, maar ook de gezondheid van je ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten